Madeni Yağların Fonksiyonları Nelerdir? Küresel anlamda her yıl milyarlarca dolarlık pazar payına sahip oldukları bilinen madeni yağlar, şimdilerde motor aksamı olan tüm cihazlar için tercih edilmektedir. Bu noktada otomobil sahiplerinin de aşina oldukları madeni yağlar, çeşitli fonksiyonları ve işlevleriyle de kişilere daha performanslı ve verimli bir araç kullanımı sağlamaktadır.
Madeni yağların en önemli fonksiyonları arasında sürtünmeyi en aza indirmeleri ve iki cismin temas halindeyken birbirlerine direnç göstermeden aşırı sürtünmeye neden olmamaları yer almaktadır. Ayrıca bu özelliğiyle madeni yağlar, motor aksamındaki sıcaklığı da en düşük seviyelere kadar indirebilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, araçlar için en uygun olan madeni yağların işlevlerine göre mutlaka tercih edilmeleri gerektiğini de ifade ediyorlar.
Madeni yağlar, temelde motor parçalarının birbirlerine sürtünmemeleri için tercih ediliyor olsalar da şimdilerde çok farklı alanlarda da kişilerin hayatlarını çok daha kolay hale getirebilmektedirler. Bu noktada uzmanlar, madeni yağların kullanım alanlarında temelde 2 farklı alanın ortaya çıktığından bahsediyorlar. Bunlar;
Otomotiv yağları, küresel anlamda madeni yağların en çok tercih edildikleri çeşitlerin başında gelmektedir. Bu noktada madeni yağlar için motor yağları, dişli yağları, rulman ve yatak yağları, makine yağları ve gresler olarak tercih edildikleri bilinmektedir.
Otomotiv yağlar kadar olmasa da yine de yoğun bir kullanıma alanına sahip olan endüstriyel yağlar, metal işleme yağları, deri ve tekstil işleme yağları, hidrolik yağlar, şanzıman yağları, kızak yağları ve tam sentetik endüstriyel yağlar olarak tercih edilebilirler.