Blog

Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?

  • 23 Kasım 2022
Image

Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir? Küresel anlamda birçok farklı çeşitte ele alınan motor yağları, uygunluklarına göre motor aksamları için kullanılmaktadırlar. Bu noktada motor yağı çeşitleri için temelde motor yağının içeriğinde yer alan bileşenlerin türlerine bağlı olduğu söylenebilmektedir. Bu nedenle motor yağı çeşitleri için temelde farklı tür sayılabilmektedir. Bunlar, mineral yağlar, sentetik yağlar, yüksek kilometre yağlar ve tam sentetik yağlardır.

Mineral Motor Yağı

Ülkemizde sıklıkla kullanılan mineral motor yağları, halk arasında da sadece ‘’Motor Yağı’’ olarak bilinmektedir. Bu noktada mineral motor yağı için akşamlarda kullanılan en popüler ürün olduğu da söylenebilmektedir. Ortalama ve düşük kilometre kullanımına uygun basit aksamlı motorlar için tercih edilmektedir. 

Yarı Sentetik Yağlar

Birçok ürünün bir araya gelmesiyle oluşan yarı sentetik yağlar, uzmanlar tarafından ‘’Güzel Bir Yemek’’ olarak da adlandırılmaktadır. Mineral ve sentetik yağların bir araya getirilmesiyle oluşan yarı sentetik yağlar, ekonomik olarak pazar payının önemli bir bölümüne sahip olduğu bilinmektedir. Yarı sentetik yağların kullanımı için normal bir motor aksamında genellikle yüzde 70 – 80 arasında bir sentetik yağ tercihi görülmektedir. Geri kalan oranlarda ise motor parçaları için genellikle sentetik yağ eklemesi yapılmaktadır.

Yüksek Kilometre Yağları

Genellikle 200 bin kilometre ve üzeri araçlarda yüksek kilometre yağları tercih edilmektedir. Bu noktada yüksek kilometreli araçlar için tercih edilen bu yap, motor içerisinde yer alan aşınmaları tolere ederken oluşan duman ve emisyon sorunlarını da en aza indirgemeye yardımcı olmaktadır.

Tam Sentetik Yağlar

Tam sentetik yağlar, piyasa kapsamında genellikle ‘’Sentetik Yağ’’ olarak satışa sunulmaktadırlar. Bu yağlar, üstün performans ve yüksek yağlama özelliği gerektiren araçlara tercih edilmektedirler. İçeriğindeki bileşenler sayesinde tam sentetik yalar, oksitlenmeye ve termal bozulmalara karşı yüksek verim sağlamaktadırlar. 



Diğer Yazılar

Image
  • 23 Kasım 2022

Madeni Yağ Nedir?

Madeni Yağ Nedir? Araç aksamının mutlaka çalışması için tercih edilmesi gereken madeni yağlar, günümüzde birçok firma tarafından işlenerek satışa hazırla hale getirilmektedir...

Image
  • 23 Kasım 2022

Madeni Yağ Nasıl Elde Edilir?

Madeni Yağ Nasıl Elde Edilir?, teknolojik çalışmaların artış göstermesiyle oldukça sık sorulan ve motor sistemine sahip her parça için tercih edilen ürünlerden...